Scheenbeenvliesontsteking

Shin Bang – Shin Splints – scheenbeenvliesontsteking

Shin bang, of zoals wij zeggen, scheenbeenvliesontsteking, is geen grapje! Het is pijnlijk en het kan een heel skiseizoen blijven duren als je het niet goed verzorgt. Eens je het hebt, is het ook bijzonder moeilijk weg te krijgen. Dus, het doel is om het te voorkomen! En, vanaf je toch de eerste kenmerken voelt, het echt met de nodige aandacht direct aan te pakken.

Wat is het juist?

Een eerste lichte vorm van pijn aan de scheen, is gewoon wat irritatie van de huid. Dit kan veroorzaakt worden door foute sokken: sokken die wat wrijving veroorzaken tussen de scheen en de tong van de skischoen. Ook als je lang niet geskied hebt, of bij beginners die niks van druk gewoon zijn tegen de scheen, kan je een beetje pijn aan de scheen ervaren. Maar dit is eigenlijk  niet de echte shin bang. Het is gemakkelijk te verhelpen door wat regelmatiger te skiën, de juiste sokken te dragen en eventueel een shin pad tegen de scheen te plakken.

Echte shinsplints worden veroorzaakt door te veel trekkrachten op het scheenbeenvlies of de scheenbeenspieren. Als je backseat skiet of landt na een sprong, zal je scheenbeen naar achter gaan ten opzichte van je voet (de enkelhoek vergroot) en dit geeft een grote trekkracht op de scheenbeen spieren. Als je dit een ganse dag doet, geraakt die spier overbelast en krijg je pijn. Na verloop van tijd veroorzaakt het microscheurtjes in de spier. Hetzelfde wordt veroorzaakt door een te grote skischoen. Als je landt en je voet schuift naar voor, dan zal de hoek van enkel/scheenbeen vergroten en trekkracht geven op het scheenbeen.
Shinsplints is dus een overbelasting of ontsteking van de scheenbeenspier of vlies veroorzaakt door continue trekkrachten op de scheen.


Wat eraan te doen?

Ten eerste: zou de skitechniek moeten bekeken worden. Iemand die continu backseat skiet of landt heeft continu druk op de scheenbeenspier. Dus een juiste skitechniek waar je mooi centraal skiet, is een eerste vereiste. Zeker bij freestyleskiën zijn landingen ook van grote impact. Probeer niet te veel backseat te landen en ver genoeg op de landing. Landingen op de flat verhogen de impact.

Ten tweede: kan de juiste skischoen heel veel ellende besparen. Kijk absoluut niet naar kleur, merk of wat dan ook bij het kopen van een skischoen. Koop wat voor je voet het beste is!
Hieronder 5 punten waarop je moet letten bij het aankopen van een skischoen

1. Buckling up
Je moet de nodige aandacht geven aan het sluiten van de buckels van je skischoen. Het is de bedoeling dat de schacht van je schoen mooi aansluit rond je onderbeen. Het moet niet hard aanspannen, maar wel aansluiten. Als daar te veel speling zit, te veel ruimte tussen je scheen en de tong van je schoen, dan zal tijdens het skiën het onderbeen te veel naar voor en achter vallen. Soms zal het voor personen met magere beentjes en grote voeten, heel moeilijk zijn, om hier een juiste schoen te vinden die aansluit rond het been. Zij moeten zeker aandacht geven aan het goed sluiten van de bovenste buckels en het aanspannen van de powerstrap. Er zijn losse straps (boosters) te verkrijgen die kunnen helpen om dit verder aan te spannen.

2. De juiste maat
Je voet mag niet bewegen in je schoen, je moet de buckels genoeg kunnen aanspannen zodat je voet vastzit. Anders gaat je voet in je schoen steeds naar voor schuiven, wat een vergroting van de enkelhoek veroorzaakt en dus weer trekkracht op de scheen. Er zijn grote en kleine voeten, brede en smalle. Let erop dat je een skischoen hebt, met het juiste volume voor jouw voet. De meeste freestyleschoenen hebben tegenwoordig liners: die kunnen redelijk naar jouw voet gevormd worden. Maar als je nieuwe skischoenen koopt, besef dan dat ze in het begin eigenlijk bijna te klein moeten aanvoelen. Zeker als je veel skiet, zullen ze snel uitzetten.

3. Je skischoen heeft een verkeerde flex
Flex is een nogal vreemd begrip. Het geeft zogezegd de hardheid weer van de skischoen. Hoe hoger de flex, hoe stijver de schoen, hoe directer de schoen. Nu verschilt flex wel dikwijls van merk tot merk en zijn er nog enkele andere dingen die flex kunnen beïnvloeden. Racers skiën met minstens 130 flex. Voor freestyle en zeker voor jeugd en dames is dat absoluut niet nodig.

Zeker dames en lichtere personen nemen best een niet te hoge flex. Een softere schoen zal bij landingen aangenamer aanvoelen en vergevingsgezinder zijn. Sterke jongens die met veel kracht en power skiën, moeten natuurlijk wel zien dat ze een niet te soepele schoen nemen.

De meeste freestyle- en freerideschoenen hebben wel mindere flex dan raceschoenen. Freeridemodellen zijn iets stijver dan de freestylemodellen, maar skiën meestal iets beter, zeker als je naast het freestylen ook veel in de poeder wil skiën. Het is hier een beetje persoonlijk zoeken wat jij het aangenaamste vindt. Maar als je het gevoel hebt dat je de scheen naar voor duwt, dat het te hard is om beweging in te krijgen, dan ski je waarschijnlijk met een te stijve schoen. Indien je je scheen naar voor duwt en je duwt de schoen bijna plat, dan is de schoen veel te soft voor jou.

4. je liner is te oud
Als je te lang met dezelfde liner blijft skiën; kan deze helemaal op zijn. Ook al ziet je buitenschoen er nog heel netjes uit. Door de vele impacts, kan het zijn dat de mouche van de liner ter hoogte van de scheen te hard begint te worden. Dan is het tijd om deze te vervangen.
Let op! liners bestaan ook in verschillende hardheden. Als een liner te hard aan het worden is, zal deze meestal ook te groot geworden zijn. Schoenen zetten snel uit, je voet zal meer speling beginnen krijgen ook.

5. Draag de juiste sokken
Sokken, het lijkt een detail, maar het is belangrijk hier aandacht aan te geven. Kies de juiste stof die geen wrijving veroorzaakt ter hoogte van de scheen. Zorg zeker voor sokken tot boven de skischoen en trek de sokken netjes op. Zie dat er geen plooien in de skischoen zitten, dit kan vervelende drukpunten veroorzaken. Zeker kleine kinderen die hun skischoenen zelf aandoen, verwaarlozen dit punt nogal eens. Of pubers die hun skisokken vergeten en met hun gewone sokken gaan skiën!

Ten derde: zijn er naast de skitechniek en de juiste skischoen nog wel andere factoren die een invloed kunnen hebben op de shin splints. Het is immers ook een blessure die veel voorkomt bij lopers en atleten (vooral springgerelateerde sporten, verspringen, volleybal, skaters,…)
De oorzaak van de shin splints ligt bij deze sporten wel iets anders, maar in feite is het dezelfde blessure. De oorzaak hier is niet de trekkrachten, maar een continue belasting door impacten. Te veel lopen op harde ondergrond, en het vele springen en landen.

Help ik heb shin splints

1. Pak de oorzaak aan
Bij de eerste tekenen direct serieus nemen en proberen de oorzaak vast te stellen. Heb ik vandaag veel backseat geland, te veel te kort geland, zijn mijn skischoenen te groot, beweegt mijn voet in mijn schoen,….? Probeer snel te vinden aan wat het ligt en dat aan te pakken.

2. Ijsfricties en ontstekingsremmers
Als je op skistage bent of je hebt een wedstrijd en je kan niet echt rusten kan je het proberen onder controle te houden met ijsfricties.
Wrijf verschillende keren per dag ijsblokjes uit op je scheen. Dit koelt af, vermindert de pijn een beetje en houdt de ontsteking een klein beetje tegen.

3. Rust
Als je echt een onsteking hebt, is er maar één ding dat helpt en dat is rust. Voldoende rust, een ontsteking kan lang duren voor het echt weg is. Raadpleeg bij ernstige gevallen zeker een dokter/ kinesist.
Rust ook volledig! Geen andere sporten!Dus als je bij het skiën last hebt van je schenen en je komt 3 weken niet meer trainen om het te laten rusten, maar in die drie weken ga je nog wel veel steppen, of lopen, of een ganse nacht dansen op stap, besef dan dat die rust van het skiën niks zal uitmaken. Als je het moet laten rusten, is dat ook niet springen met skates of steps, niet lopen, niet dansen,…

4. Preventieve oefeningen
Wie er echt alles aan wil doen om het te verkomen kan versterkende oefeningen gaan doen.
In dit filmpje zie je enkele goede oefeningen: https://www.youtube.com/watch?v=-tHXkt5JZMc

Besluit
Shin splints zijn geen lachertje, het is een blessure die in verschillende sporten voorkomt, maar wel op een andere manier veroorzaakt wordt. Het enige wat echt helpt is rust en de oorzaak aanpakken.
Indien je na een rustperiode er vanaf bent, maar je gaat weer met hetzelfde materiaal en op dezelfde manier skiën, zal het gewoon terug komen.In serieuze gevallen raad ik altijd aan om een dokter/kinesist te raadplegen.